Beschouwen

Het subdoel wat ik voor mijn rekening heb genomen is beschouwen. Ik heb mij hierin verdiept samen met een aantal klasgenoten en theorie over bestudeerd. Ik heb in mijn stageklas een onderzoek uitgevoerd waarbij ik de kinderen naar twee schilderijen liet kijken. Een schilderij was meer in de stijl van het realisme en het andere schilderij was in de stijl van het pointillisme. Aan de hand van de theorie van Parsons hebben de kinderen hier vijf vragen over beantwoord.

 

Theorie van Parsons
De theorie van Parsons berust zich op de vijf brillen. Elke bril staat voor een andere fase. Deze brillen zijn niet leeftijdsgebonden maar blijven wel met de persoon of het kind verbonden als zij hier door heen kunnen kijken.
• De eerste bril of stadium die je tegenkomt is de associatie fase. Kinderen antwoorden hierbij op de vraag over het beeld dat ze zien. Kinderen geven dan antwoord uit de associatie dat zij dit voorwerp of object in het dagelijks leven hebben gezien.
• De tweede bril of stadium die je tegenkomt is de voorstelling fase. Het beeld dat door de kinderen of volwassenen gezien wordt moet iets voorstellen. Abstracte vormen stellen niets voor.
• De derde bril of stadium die je tegenkomt is de expressie fase. De volwassenen of het kind wat het beeld bekijkt snapt dat er gevoelens in het beeld zitten en kan deze onthullen voor zichzelf. Hij of zij snapt ook dat eigen ervaringen belangrijk zijn en dus niet fout kunnen zijn.
• De vierde bril of stadium die je tegenkomt is de leerbaar fase. Als je dit beeld bekijkt via deze bril begrijp je dat er een sociale functie aan zit verbonden en dat hier een discussie bij kan worden opgeroepen. Meestal hecht je in deze fase waarde aan de kritieken van een kunstkenner.
• De vijfde bril of stadium die je tegenkomt is de eigen mening fase. Je beseft je in deze fase dat je een eigen mening kunt hebben die niet overeenkomt met de rest van de meningen. Je beseft je ook dat je mening afhankelijk is van tijd, groep en cultuur. Je zal deze ook met andere vergelijken en ter discussie stellen.

Bovenstaande informatie is afkomstig van: Vlaeminck, S., (2011), Kunstkijken met de 5 brillen van Parsons!, geraadpleegd op 28 maart 2018, van http://muzocoach1011sylvie.blogspot.nl/2011/04/kunstkijken-met-de-5-brillen-van-parson.html

 

Beschouwen heeft dus een bepaalde theorie die daarbij hoort beschrijvend over de fasen die je doorloopt, maar wat is nou eigenlijk beschouwen en wat is het doel hiervan?

 

Theorie Beschouwen
10voordeleraar noemt beschouwen een belangrijk onderdeel van het beeldend onderwijs. Terwijl je aan het beschouwen bent onderzoek je het beeld naar visuele informatie. Wat bedoeld de kunstenaar hiermee? Wat zie ik eigenlijk? Dit zijn enkele vragen die je tegen kan komen als je een beeld onderzoekt. Ook kan het zeer voordeling zijn om je eigen of andermans werk te onderzoeken. Dit kan je een nieuwe impuls geven om door te gaan met je werk.

Bovenstaande informatie is afkomstig van 10voordeleraar, (z.d.), Kennisbasis leraar basisonderwijs, geraadpleegd op 16 april 2018, van https://10voordeleraar.nl/documents/kennisbases_pabo/kb_beeldend_onderwijs.pdf


Wat is dan het doel van beschouwen? Kunstbus noemt de ontwikkeling om je eigen oordeel uit te stellen totdat je alles zorgvuldig hebt bekeken. Door deze ontwikkeling leer je ook eisen te stellen aan de omgeving om je heen.

Bovenstaande informatie is afkomstig van Kunstbus, (z.d.), Kunstbeschouwing, geraadpleegd op 16 april 2018, van http://www.kunstbus.nl/kunst/kunstbeschouwing.html

 

Onderzoek
Binnen mijn stageklas heb ik een onderzoek afgenomen over het beschouwen van kunst. Hierbij heb ik de theorie van Parsons betrokken door vijf vragen te stellen. Deze vijf vragen kwamen overeen met de vijf fases (of brillen) van Parsons. De vijf vragen die gesteld zijn:
1. Wat zie je?
2. Welke beelden herken je?
3. Wat voor een gevoel krijg je hiervan?
4. Wat zou de schilder hiermee willen zeggen?
5. Wat is je eigen mening hiervan?

 

Hieronder zullen een aantal antwoorden van de kinderen te zien zijn samen met de gebruikte schilderijen voor het onderzoek.

Conclusie onderzoek

Wat bij mij tijdens het onderzoek is gebleken is dat kinderen hun eigen antwoorden uitgebreider zullen verwoorden als je het hier ook met de kinderen over hebt tijdens je les. Sommige kinderen zagen in het schilderij van het pointillisme een stad terug terwijl anderen alleen bomen zagen. Tijdens het gesprek dat je voert kunnen de kinderen dit dan ook aanwijzen en zo zie jij en de klas toch nog meer dan dat je eigenlijk dacht.