Reflectie Twan

Hoofd

Vooral de vaardigheid om op een andere manier ergens naar te kunnen kijken, vanuit verschillende perspectieven is ontzettend belangrijk binnen de kunstvakken. Je kunt het vergelijken met een stel fotografen die altijd aan dezelfde kant staan, maar er is er juist altijd eentje die vanuit een andere hoek geniale foto's weet te maken.  (Eggink, 2016)

Hart

De 21e eeuwse vaardigheden moet je binnen het onderwijs zeker serieus nemen, even als bij de kunstvakken. Ik vind het ontzetten belangrijk dat kinderen op een andere manier naar elkaars werk kijken. Een andere kind heeft toch weer een andere blik dan bijv. jijzelf. Daar moet je van profiteren.

Communicatie vind ik één van de sleutels binnen het onderwijs. Je kunt niet zonder namelijk... ook niet in de maatschappij. Daarom vind ik dit een enorm belangrijke vaardigheid. Sommige kinderen vinden het nog wel lastig om op een meest efficiënt mogelijke manier te communiceren, hier kun je als leerkracht aan werken.

Handen

De twee vaardigheden 'kritisch kijken en communicatie' probeer je de leerlingen zo goed mogelijk in te helpen ontwikkelen. In de klas waar ik nu stage loop verbaas ik me erover hoe kritisch ze al naar elkaar kijken, en wat ook met de feedback gedaan wordt. Ik probeer het ook in zoveel mogelijk lessen toe te passen. Bij tekenen vond ik dit het begin nog wel lastig, omdat iedereen zijn eigen kijk heeft op kunst. Dus iedereen maakt zijn eigen project wat hem of haar zelf is. Uiteindelijk is het helemaal niet erg om naar elkaar werk te kijken. Tijdens het kritisch denken pak je eigenlijk al meteen de vaardigheid communicatie mee.

 

Reflectie

Hoe verliep de samenwerking tussen de stam- en expertgroep?

Zowel in de expertgroep als in de de stamgroep verliep de samenwerking erg goed! In de expertgroep zijn we hebben we in het begin al een plan van aanpak gemaakt. We kwamen als snel op ideeën, zodat dat we het onderzoek al konden uitvoeren op stage. Ook zocht iedereen theorie bij elkaar, erg handig om weer te gebruiken in de stamgroep. 

Door dat we een groepsapp hebben, konden we goed met elkaar communiceren. Er werden snel afspraken gemaakt en de taken werden verdeeld, erg prettig werken dus!

 

Wat vind je van de uitgevoerde onderzoeken en de daar bij behorende resultaten?

Ik vond het mooi om te zien dat iedereen het serieus oppakte, daardoor waren de onderzoeken van kwaliteit. De resultaten van mijn onderzoek had ik eigenlijk van tevoren al wel verwacht, eigenlijk vind ik onderzoek doen, dan niet meer zo leuk...

 

Hoe heb je je persoonlijk ontwikkeld binnen het vak tekenen?

Ik heb de laatste tijd doorgekregen dat je ook vaardigheden uit 21e eeuw heel goed kunt toepassen bij tekenlessen. Sterker nog dat versterkt je eigen tekenlessen enorm. Ik heb geleerd om dat in te zien.

 

Welke nieuwe inzichten heb je m.b.t. het vak ten opzichte van de praktijk?

Ik heb vooral inzichten gekregen in de vaardigheden kritisch denken en communicatie. Op stage heb ik dit toegepast in mijn onderzoek, je komt er dan toch achter dat dit onmisbaar is tijdens een tekenles. Verder heb ik ook kennis opgedaan van de aspecten visualiseren, beschouwen en creativiteit.

 

Reflectie Kirsten

Hoofd

De menselijke verbeeldingskracht of fantasie is het vermogen om je in te leven in situaties of gebeurtenissen te bedenken die niet bestaan, onmogelijk kunnen bestaan of waarvan het bestaan ervan niet bewezen is. We weten dat fantasie mensen ‘flexibel’ maakt. (byttebier 2002) Deze verbeeldingskracht kun je goed gebruiken om de mooiste kunstwerken te maken.

Hart

Creativiteit is binnen het onderwijs erg belangrijk. Zowel voor de leerkracht als voor de kinderen. Ik vind het belangrijk dat je als leerkracht je creativiteit inzet om goede, leuke en nieuwe lessen te bedenken en geven. Voor de kinderen is het belangrijk dat ze zichzelf op andere manieren leren ontdekken en misschien zelfs wel verborgen talenten naar buiten laten komen. Een kind die niet zo goed kan rekenen is misschien wel heel creatief, en ik vind dat je dat kind de kans moet geven om op dat punt te kunnen stralen.

Handen

Het probleemoplossend denken en de fantasie  heb ik bij de kinderen gemeten. Hieruit bleek dat de kinderen al best goed ontwikkeld zijn op deze punten en hier kunnen we dus ook echt een mooie les mee maken. Het is wel lastig om te meten omdat ieder kind anders is en iedereen iets anders als goede oplossing ziet. Maar juist deze verschillen zorgen ervoor dat kinderen elkaar helpen en daardoor samen weer tot nieuwe ideeën komen. Dit hebben we ook nodig in de toekomst. Ik probeer met tekenlessen de kinderen altijd zo vrij mogelijk te laten zodat iedereen zijn creativiteit de vrije loop kan laten. Hierdoor komen er allemaal verschillende werkjes wat weer uitnodigt voor goede gesprekken na de les.

Reflectie

Hoe verliep de samenwerking tussen de stam- en expertgroep?

In de stamgroep verliep de samenwerking erg goed. We hadden de taken snel verdeeld en iedereen wist wat hij moest doen. Ook alles bij elkaar zetten is goed gelukt door de goede communicatie. Echt een top groepje om mee te werken, de een zit er wat meer bovenop dan de ander maar dit zorgt er ook juist weer voor dat er geen conflicten komen in de groep. 
In de expertgroep hebben we ons ook weer opgesplitst. We wouden heel veel onderzoeken en konden dat in een korte tijd niet doen. Daarom hebben wij gezegd dat elk groepje twee dingen onderzocht en met die informatie zijn we weer bij elkaar gekomen op uiteindelijk tot een goede conclusie te komen. 

Wat vind je van de uitgevoerde onderzoeken en de daar bij behorende resultaten?

Iedereen ging erg serieus met de opdracht om. Hierdoor hebben we de onderzoeken goed kunnen uitvoeren waardoor we ook snel met de resultaten daarvan aan de slag konden. Wel kon je doordat er al veel in het 1e jaar was gedaan met de verschillende groepen de meeste conclusies verwachten.

Hoe heb je je persoonlijk ontwikkeld binnen het vak tekenen?

Ik ben er achter gekomen dat je de kinderen prima aan punten kan laten werken terwijl iedereen een andere opdracht heeft. Ze hoeven niet allemaal binnen de lijntjes te blijven met de kunstvakken en hierdoor zie je een groei in de creativiteit.

Welke nieuwe inzichten heb je m.b.t. het vak ten opzichte van de praktijk?

Ik heb vooral inzichten gekregen op het gebied van probleem oplossend denken. Ik ben erachter gekomen dat je de kinderen aan de hand van een probleem prima een tekening kunt laten maken. Die tekening bevat vaak nog meer creativiteit dan een tekenopdracht die je bedenkt over bijvoorbeeld het tekenen van een fantasiedier. Iedereen lost een probleem anders op en daarom krijg je weer allemaal andere tekeningen met andere verhalen erbij.

Reflectie Bas

Hoofd

Beschouwen is een onderdeel van je tekenles waarmee je kinderen echt aan het denken kan zetten. Je kan door een gesprek aan te gaan met kinderen achter hun achterliggende gedachtes komen, daar waar als zij dit op papier zetten alles een stuk beknopter is. Kinderen uit mijn klas vinden het leuk om dit soort gesprekken te hebben en hier dan ook mee bezig te zijn.

Hart

Na mijn ervaring met het beschouwen binnen de tekenles heb ik dit zelf als zeer prettig ervaren. Ik vind het belangrijk dat kinderen zich binnen hun klas emoties kunnen uiten of hun eigen mening over een bepaald onderwerp. Ik vind dat je door met kinderen hier over kunt gaan beschouwen en in gesprek kunt gaan je zelf waardevolle dingen leert en de kinderen ook.

Handen

Beschouwen kan je heel breed nemen in de zin van het woord. Als ik kijk op mijn eigen ontwikkeling hierover heb ik sinds de tekenles meer beschouwende aspecten toegevoegd in mijn lessen, soms was de hele les beschouwen. In mijn lessen heb ik ze dan een soort richtlijn gegeven met waar we het over gaan hebben, de verdere invulling daarvan is aan de kinderen zelf en komt tijdens het beschouwend gesprek.

Reflectie

Hoe verliep de samenwerking tussen de stam- en expertgroep?

De samenwerking in de expertgroep ging eigenlijk zeer goed. Door je met een groepje van zes studenten te focussen op een onderwerp kan je verschillende standpunten aan horen en verschillende soorten theorie vinden. In de expertgroep heeft nog wel een groepsvorming plaats gevonden op basis van de onderzoeksonderwerpen binnen onze groep. De samenwerking met de stamgroep verliep prima, door gebruik te maken van een groepsapp vond er makkelijk communicatie plaats en konden er snel dingen besproken worden. Hetgene wat misschien beter had gekund was een soort eigen deadline stellen aan wanneer we onze bevindingen op de site wouden hebben.

Wat vind je van de uitgevoerde onderzoeken en daarbij horende resultaat?

Ik vond het persoonlijk erg leuk om het onderzoek uit te voeren, de kinderen waren zelf enthousiast over deze manier en vonden het soms nog wel lastig om hun gedachtes op papier te zetten. Daarom vond ik het hebben van een beschouwend gesprek zeer nuttig en leerzaam. Kinderen kunnen hun eigen gedachtes soms beter verwoorden dan het op papier te zetten. Daar waar zij het kunnen vertellen zonder remmingen door het nadenken over het kort opschrijven. Hun antwoorden krijgen dan een diepgang en meer inhoud. Ik vond het resultaat daarvan dus zeer interessant en leerzaam voor mijzelf.

Hoe heb je je persoonlijk ontwikkeld in het vak tekenen?

Door een tekenles op een andere manier te bekijken heb ik hier mogelijk meer plezier in gekregen. Ook heeft deze lessenreeks in kwartiel 3 mij meer inzicht gegeven over de achterliggende theorie bij tekenen en hoe je hier een les omheen kunt maken die ook door kinderen als leuk en leerzaam wordt ervaren.

Welke nieuwe inzichten heb je m.b.t. het vak ten opzichte van de praktijk?

Dat een tekenles niet altijd gelijk hoeft te beginnen met tekenen. Je kan ook de les beginnen door eerst eens iets te bekijken en daarvoor vragen te stellen aan jezelf of de gehele klas. Het kan waardevolle informatie opleveren over de manier waarop kinderen uit jouw klas bepaalde schilderijen (o.i.d.) bekijken. 

Verantwoording Jonas 

Hoofd

Beelden kunnen vaak een goed startpunt zijn voor een idee. Je de aandacht wanneer je werkt met beelden. Er ontstaan dan associaties en er worden bepaalde emoties opgeroepen. Er wordt hierdoor een denkproces op gezet dat er voor zorgt dat je in beelden gaat denken. Het in beelden denken kun je goed gebruiken bij een creatief proces (Hickman 2013).

Hart 

Zelf vind ik dat je visualisatie niet weg kunt denken uit het onderwijs. Sommige kinderen vinden het namelijk heel lastig om zelf te bedenken hoe iets eruit zou moeten zien. Daarom werkt het vaak goed voor ze om dingen letterlijk voor zich te zien. Dit neemt de onzekerheid weg voor de kinderen en is beter voor het klimaat in de klas. 

Handen

Het valt mij zelf op dat ik steeds meer gebruik maak van visualiseren tijdens mijn lessen. Dit komt omdat ik nu het eerste half jaar stage heb gelopen voor de kleuters. Bij de kleuters leren ze bijna alles door het te visualiseren. Dit heb ik nu meegenomen naar groep 8 en dat pakt goed uit. Je moet van te voren wel goed nadenken wanneer je het in de les doet en hoe. Daar ben ik nu zelf ook mee aan het werk. 

 

Reflectie

hoe verliep de samenwerking tussen de stam- en expertgroep?

De samenwerking in de expertgroep verliep goed. We hadden als best wel snel een duidelijk beeld van wat we wilden gaan doen. Er miste alleen soms nog wat duidelijkheid. De samenwerking in de stamgroep verliep wat minder goed omdat wij allemaal heel lang nog gefocust waren op de expert groepen. Hierdoor is er niet heel veel gecommuniceerd in de stamgroep. 

 

Wat vind je van de uitgevoerde onderzoeken en de daar bijbehorende resultaten?

Ik vond het in het begin nog best even lastig om een onderzoek uit te voeren over visualiseren. Dit komt omdat visualiseren veel raak gebieden heeft met bijvoorbeeld creativiteit. De resultaten vond ik wel erg leuk om te zien. Wat mij daarbij opviel is hoe meer je verteld, hoe gedetailleerder de kinderen werken. 

 

Hoe heb je je persoonlijk ontwikkeld binnen het vak tekenen?

Ik heb meer waardering voor het vak tekenen gekregen. Ik hield eerder geen rekening met de vaardigheden die je er mee op deed. Maar dingen als beschouwen, creativiteit, visualisatie en 21st century skills zijn vaardigheden die erg belangrijk zijn voor de vorming van het kind. 

 

Welke nieuwe inzichten heb je m.b.t. het vak ten opzichte van de praktijk?

Ik heb in deze periode geleerd hoe je een tekenles in elkaar zet omtrent de expert gebieden. Waar ik tijdens mijn onderzoeken ook achterkwam is dat de expert groepen dicht bij elkaar liggen. Zo kwam ik er gaande weg tijdens het onderzoeken achter dat er vaak overlap was tussen visualiseren en creativiteit.